Η Ιστορία μας

Η Ιστορία μας

 

 

 

Το όνομα της Λίμνης δεν έχει σχέση με… λίμνη, αλλά προέρχεται από παραφθορά του ονόματοςτης αρχαίας πόλης Ελύμνιον, όπου (ή στην πόλη Αιγαί, της ίδιας περιοχής),σύμφωνα με τη μυθολογία, έγινε ο γάμος του Δία και της Ήρας.

Η ανθρώπινη κατοίκηση στην περιοχή αρχίζει ήδη από τη μέση παλαιολιθική εποχή, όπως μαρτυρούν οι φολίδες και τα θραύσματα πυριτόλιθου, καθώς και λιγοστά εργαλεία που έχουν εντοπιστεί στις θέσεις Άγιος Γεώργιος και Άγιος Αθανάσιος, όπου αναπτύχθηκαν μικροί νεολιθικοί οικισμοί. Μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο λόφος Καστριά. Εδώ έχει εντοπισθεί οικισμός της αρχαιότερης νεολιθικής Ι περιόδου και παρατηρείται μία συνεχής κατοίκιση έως και τους μεσαιωνικούς χρόνους. Άλλος μικρός νεολιθικός οικισμός στη θέση Αγία Κυριακή συνεχίζει την ύπαρξή του έως και το τέλος της περιόδου, ενώ ο ανάλογος οικισμός στη θέση Παναγιά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επιβιώνει έως και τη φραγκοκρατία.

Κατά τους αρχαϊκούς χρόνουςη Εύβοια ανέπτυξε μεγάλη αποικιακή δραστηριότητα με τηΧαλκιδική. Η πόλη Κλεωναί στη χερσόνησο του Άθω φαίνεται να υπήρξε αποικία του Ελυμνίου. Οι μεγάλοι σεισμοί του 426 π.Χ., που αναφέρει ο Θουκυδίδης, κατέστρεψαν τις πόλεις του Ελυμνίου, των Αιγών και των Οροβιών (στη θέση του γειτονικού σημερινού χωριού Ροβιές). Στην περιοχή πάντως η κατοίκηση,παρά τις καταστροφές, συνεχίστηκε. Η ερήμωση ήρθε στις αρχές του 10ουαι., λόγω των αραβικών πειρατικών επιδρομών, οπότε οι κάτοικοι μετακόμισαν πάλι στα Καστριά.Τον  11οαι. ο μοναχός και μετέπειτα όσιος Χριστόδουλος, ο ιδρυτής της μονής του αγίου Ιωάννου του Θεολόγουτης Πάτμου, έφθασε στο ερειπωμένο από τους πειρατές παραλιακό  Ελύμνιον και έζησε σε μια σπηλιά ως το θάνατό του, το 1111.

Ο οικισμός επανιδρύθηκε στην παραλία στα τέλη του 16ουαι., όταν βρέθηκε να επιπλέει στον Ευβοϊκό Κόλπο μια εικόνα της Παναγίας, πολιούχου έκτοτε της Λίμνης, και σταδιακά ανέπτυξε μεγάλη ναυτική εμπορική δραστηριότητα. Την ίδια περίοδο εγκαταστάθηκαν εδώ αιγαιοπελαγίτες έποικοι. Το 1790, με την εκδήλωση της επιδημίας χολέρας στην περιοχή, κάτοικοι της Λίμνης μετανάστευσαν στη Σκιάθο, ιδρύοντας  τη συνοικία Λιμνιά, που μέχρι και σήμερα υπάρχει στο νησί.

Η Λίμνη με τη ναυτική της δύναμη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 πρωτοστατώντας στην ευβοϊκή εξέγερση.Εδώ γεννήθηκε ο αγωνιστής Αγγελής Γωβιός, υπαρχηγός του Οδυσσέα Ανδρούτσου στη μάχη της Γραβιάς, από τους πρωτεργάτες του ξεσηκωμού και επικεφαλής του οργανωμένου ένοπλου αγώνα στην Εύβοια. Μετά την απελευθέρωση στη Λίμνη δημιουργείται ένας σημαντικότατος εμπορικός στόλος.

Τον 20όαι., κατά την Κατοχή, οι κάτοικοί της είχαν ενεργό συμμετοχή στην αντίσταση κατά των Γερμανών.Εδώ γεννήθηκαν και έδρασαν οι μεγάλες αντιστασιακές μορφές τηςΛέλας Καραγιάννη,του Κώστα Καραγιώργη και του Κώστα Γαμβέτα. Από εδώ κατάγονταν και ο συγγραφέας, ευθυμογράφος και χρονογράφος Νίκος Τσιφόρος, ο αρχιμουσικός Ιωάννης Μαργαζιώτης και ο ζωγράφος Χάρης Βογιατζής. Στα μεταπολεμικά χρόνια, η εξόρυξη λευκολίθου, που εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή, συνέβαλε στην οικονομική της  ανάπτυξη.

Η σημερινή πόλη της Λίμνης είναι μια τουριστικά εξελισσόμενη κωμόπολη με στοιχεία νησιώτικης παραδοσιακής δόμησης, με ιστορικούς χώρους, εκκλησίες και μοναστήρια και με πλούσια λαογραφική παράδοση.