Η Λίμνη το 1821

Η Λίμνη το 1821

Η ΛΙΜΝΗ ΤΟ 1821

Αγγελής Γοβιός ή Γοβγίνας, ο Ευβοιώτης αγωνιστής του 1821

 Ο Αγγελής Γοβιός με καταγωγή από την Λίμνη Ευβοίας ήταν πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου και αρχηγός της επανάστασης ενάντια στους Τούρκους στο νησί της Εύβοιας.

 Ο Αγγελής Γοβιός γεννήθηκε το 1780 στη Λίμνη Ευβοίας και σκοτώθηκε το 1822 σε ενέδρα των Τούρκων στην περιοχή Βρυσάκια Ψαχνών όπου ένα χρόνο νωρίτερα είχε θριαμβεύσει εναντίον τους.

Μαζί με άλλους από τους επαναστάτες του 1821 είχε θητεύσει στη φρουρά του Αλή Πασά στα Ιωάννινα όπου και σπούδασε πολεμικές τέχνες. Ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου και διακρίθηκε για τον ηρωισμό του στη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς όπου 120 Έλληνες τα έβαλαν με στρατό 8.000 Τούρκων και κατάφεραν να προκαλέσουν απώλειες 300 Τούρκων ενώ οι ίδιοι έχασαν μόλις 6 άνδρες.

Οι στοίχοι ανώνυμου δημοτικού τραγουδοποιού αναφέρουν χαρακτηριστικά “ … πήγατε και κλειστήκατε μεσ’ της Γραβιάς το χάνι, κι’ ο Οδυσσέας κιότεψε πούτανε καπετάνιος, κι’ ο Αγγελής εφώναξε: “Κουράγιο μη φοβάστε” …”.

Το 1821 ο Αγγελής Γοβιός ηγείται της επανάστασης της Εύβοιας και πετυχαίνει σημαντική νίκη εναντίον των Τούρκων στις 15 Ιουλίου του 1821 στην περιοχή Βρυσάκια στα Ψαχνά της Εύβοιας λίγα χιλιόμετρα έξω από το οχυρό των Τούρκων στη Χαλκίδα.

Δυστυχώς η μοίρα το έφερε στο ίδιο αυτό μέρος ένα χρόνο αργότερα το Μάρτιο του 1822 να χάσει τη ζωή του σε ενέδρα που είχαν στήσει οι Τούρκοι. Χαρακτηριστικό της σπουδαίοτητας της απώλειας του Ευβοιώτη οπλαρχηγού είναι και το ακόλουθο δημοτικό τραγούδι:

Για σένα, μωρ’ Αγγελή, κλαίει το Γριπονήσι

που χάθηκες κατακαμπής με όλο το γιουρούσι.

Εσύ δεν επολέμαγες μες στης Γραβιάς το χάνι

μ’ οχτώ χιλιάδες Γκέκηδες και βγήκες παλικάρι;

Μα οι Μπαλαλαίοι τα σκυλιά σούφαγαν το κεφάλι.

Σε κλαίει ούλ’ η Ρούμελη τ’ ήσουνα παλικάρι.

Εξαιτίας του θανάτου του Αγγελή Γοβιού απέτυχε σε μεγάλο βαθμό και η επανάσταση στην Εύβοια η οποία και απελευθερώθηκε τελικά το 1833 μετά από συνθηκολόγηση των Τούρκων με το βασιλιά Όθωνα.

Στη Χαλκίδα η οδός Αγγελή Γοβιού φέρει το όνομα του, ενώ στη διασταύρωση Ψαχνών και Καστέλας βρίσκεται ανδριάντας του. Επίσης ο λόφος στα Βρυσάκια έχει πάρει το όνομα του και σημείο έχει στηθεί επιγραφή που αναφέρει για να θυμίζει την ηρωϊκή μάχη.