Μονή Γαλατάκη

Μονή Γαλατάκη

Η ιστορική, γυναικεία σήμερα, μονή του Αγίου Νικολάου της Λίμνης Ευβοίας, η επονομαζόμενη «Γαλατάκη», βρίσκεται στις παρυφές του απόκρημνου όρους Κανδήλι της Βόρειας Εύβοιας, με υπέροχη θέα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή το όνομα «Γαλατάκη» προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τον πρώτο μετά τον 10ο αιώνα κτήτορα της μονής, ο οποίος ήταν ναυτικός από το Γαλατά της Κωνσταντινούπολης (είναι πολύ πιθανό να ονομαζόταν Γαλατάκης), σώθηκε από τρικυμία στη θάλασσα και έπειτα, έγινε μοναχός στη μονή.

Στο κέντρο του μοναστηριού ξεχωρίζει ο πύργος, που χρησίμευε για την άμυνα της μονής. Η μονή διαθέτει και 4 μετόχια στην Εύβοια. Γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου και την 20η Μαΐου, στη μνήμη της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου.

Το 1946 μετατράπηκε σε γυναικεία. Ηγουμένη είναι η μοναχή Φεβρωνία Κόλλια (συνολικά υπάρχουν 6 μοναχές).

Ιερά λείψανα

Η μονή Γαλατάκη διαθέτει μία εξαιρετικά πλούσια παρακαταθήκη ιερών λειψάνων, κειμηλίων, εικόνων, χειρογράφων και βιβλίων, ανεκτίμητης αξίας. Τα λείψανα φυλάσσονται σήμερα στο Καθολικό, σε προσκυνητάριο, ακουμπισμένο στην πρώτη αριστερά κολώνα που στηρίζει το τρούλο.

Τα ιερά λείψανα είναι:

1. Η δεξιά χείρα του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου σε αργυρή θήκη, εντός αργυρού κιβωτίου. 2. Η κάλαμος (κνήμη) του ιερομάρτυρα Μηνά του Καλλικέλαδου σε αργυρή θήκη. 3. Το μεσαίο δάκτυλο του ιερομάρτυρα Χαραλάμπους σε αργυρή θήκη. 4. Αργυρή πλάκα, περιέχουσα τμήματα λειψάνων του Ιωάννου του Προδρόμου, Μαρίας της Μαγδαληνής, Τρύφωνος και Παρασκευής. 5. Αργυρή θήκη με λείψανα του Αγίου Κήρυκου, Μοδέστου και Παντελεήμονος. 6. Μικρή αργυρή θήκη περιέχουσα λείψανα του Αγίου Χαραλάμπους, Προδρόμου και Στεφάνου. 7. Μικρή αργυρή θήκη με λείψανα του Αγίου Χαραλάμπους, Αναργύρου και Διονυσίου. 8. Αργυρή θήκη με λείψανα Μελετίου και Παντελεήμονος. 9. Θήκη περιέχουσα λείψανα του Αγίου Χαραλάμπους, Τρύφωνος, Πλάτωνος και Μητροδώρας. 10. Αργυρή θήκη περιέχουσα λείψανα των Αγίων Κωνσταντίου, Μάμαντος, Κυριακής και Μηνά. 11. Πέντε αργυρόδετα λείψανα του Ιωαννικίου του Μεγάλου, Νικήτα, Ελευθερίου, Στεφάνου του Νέου και Ματρώνης. 12. Πέντε τεμάχια λειψάνων των Αγίων Παντελεήμονος, Δαυίδ και Παρασκευής, τα άλλα δύο ανώνυμα».

Η περιοχή

Το μοναστήρι βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μ. από τη θάλασσα και έχει πρόσβαση μόνον από τα δυτικά. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη μονή βρίσκεται η γραφική παραλιακή κωμόπολη Λίμνη.

Ο προσκυνητής που επιθυμεί σήμερα να επισκεφθεί το ιστορικό μοναστήρι, έχει στη διάθεσή του την ασφαλτοστρωμένη οδό, η οποία ξεκινά από την παραλία της Λίμνης και αφού διασχίσει τις γραφικές τοποθεσίες: Κατούνια, Μαράντζα και Άγιος Γεώργιος, καταλήγει στην είσοδο της μονής.

Τηλέφωνο μονής: (+30) 2227031489