Ελύμνια

Ελύμνια

Με λαμπρότητα και ένα εντυπωσιακό θέαμα, ολοκληρώθηκαν για 35η χρονιά τα Ελύμνια.

Τα Ελύμνια είναι μια γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο στην Λίμνη Ευβοίας, το βράδυ του δεκαπενταύγουστου. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται από 1-15 Αυγούστου το φεστιβάλ Ελύμνια. Πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός με πολλές εκδηλώσεις και διάφορα δρώμενα στην πόλη της Λίμνης . Πρόκειται για την κορύφωση ενός θαλασσινού  ηχοράματος  με τη συμμετοχή σκαφών στα ανοιχτά της λίμνης, όπου παρουσιάζεται η ιστορία της πόλης, οι αγώνες για την απελευθέρωση, αλλά και οι αγώνες της ναυτοσύνης.

Αντίστοιχη γιορτή γίνεται στην Αρμάτα στις Σπέτσες, αλλά όποιος έχει παρακολουθήσει τα Ελύμνια θα καταλάβει ότι πρόκειται για μια εντυπωσιακή γιορτή, με βαρελότα κάψιμο της τουρκικής αρμάτας πολλά βεγγαλικά στον ουρανό και πλούσιο μουσικό θέαμα με εντυπωσιακά εφέ μέσα στην θάλασσα. Ολόκληρος ο παράλιος δρόμοας, αλλά και οι παραλίες της Λίμνης, γεμίζουν από χιλιάδες επισκέπτες που κάθε χρόνο με… θρησκευτική ευλάβεια παρακολουθούν τα ελύμνια. Η γιορτή αρχίζει με πολλά σκαφάκια που αρμενίζουν αρόδου της πόλης, όπου με σχηματισμούς δημιουργούν μια φαντασμαγορική εικόνα που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Κάθε χρόνο οι κάτοικοι της Λίμνης προετοιμάζουν επί πολλούς μήνες τα Ελύμνια, έτσι ώστε την ημέρα της Παναγίας να παρουσιάσουν ένα μοναδικό υπερθέαμα στους χιλιάδες επισκέπτες της Λίμνης. Ψυχή αυτής της προετοιμασίας είναι ο κ Τάκης Γεωργίου, που έχει  την ευθύνη για την άρτια εκτέλεση των ναυτικών σχεδιασμών σε συνδυασμό με το ηχητικό μέρος της όλης τελετής. Κάτοικοι και επισκέπτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά,  υποσχόμενοι μια ακόμη πιο εντυπωσιακή τελετή στην γιορτή των Ελυμνίων.
Η Λίμνη είναι όμορφη, γραφική, γαλήνια παραθαλάσσια πόλη χτισμένη σε λόφο με πανοραμική θέα, συνδυάζει το απόλυτο γαλάζιο του Ευβοϊκού κόλπου με την πλούσια βλάστηση και το μοναδικό πράσινο του τοπίου τριγύρω, δίνοντας την εντύπωση κυκλαδίτικου νησιού. Γενικά στο σύνολο της η ευρύτερη περιοχή της Λίμνης, διαθέτει θεσπέσια σημεία φυσικού πλούτου αξιοποιημένα με γραφικά κιόσκια και μονοπατάκια που οδηγούν σε ονειρεμένες τοποθεσίες.  Τα πολυάριθμα γραφικά δρομάκια της περιοχής που θυμίζουν λαβύρινθο, διατηρούν στο σύνολο τους πλακόστρωτη εικόνα και καταλήγουν σε υπέροχες αυλές διώροφων σπιτιών που σφύζουν από πανέμορφα άνθη και λεμονιές. Σπίτια αρχοντικά, με έντονο το ναυτικό στοιχείο και την αίγλη των παλιών καραβοκύρηδων.